Årets björnjakt är i gång

Björn
Nu har årets björnjakt startat. Flera björnar har redan fällts runt om i Sverige. Det är framför allt i Norrland som det finns mycket björn. Björnstammen har ökat i antal och genom att analysera DNA från björnspillning kombinerat med rapporter från jägare och andra går det att räkna in hur på ett ungefär hur många björnar det finns i landet.

Det är många som vill jaga björn och det arrangeras jaktresor med jägare som är experter. Det krävs väldigt bra jakthundar för björnjakt så på jaktresorna är väldigt vana jakthundar med. Detta är något som jaktarrangören brukar ställa upp med.

Ett av de björnrikaste områdena i Sverige är Jämtland I år kommer hela 74 stycken att skjutas. De är fördelade i fyra zoner. Det finns alltså gott om björn att jaga. Det är därför ingen slump att de bästa jaktresorna på björn går just till Jämtland.

Jakten i Jämtland pågår mellan 21 augusti och till den 15 oktober. Den pågår alltså samtidigt som älgjakten under en viss del av perioden. Björnjakten är även reglerad tidsmässigt vilket gör att man inte får jaga björn under nätterna. Björn jagas alltså under dagtid fast får startat en timma innan solen går upp och avslutas minst två timmar innan solen går ner. Ingen björnjakt i skymningen med andra ord. Fast då är det ju ändå mysigt att sitta i stugan med en virre i handen och samtala med de andra deltagarna på jaktresan om dagens strapatser.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *